El-sykkel

Ta frem sykkelen!

Våren er i anmarsj og da tenker mange på å ta frem sykkelen. I år er det kanskje flere som også har skaffet seg en elsykkel.

Artikkel    8. april 2016    👤Knut Davidsen   

Reglene for vanlige sykler og el-sykler er de samme, så lenge elsykkelen tilfredsstiller EN 15194-regelverket. Den store fordelen ved disse elsyklene er at de juridisk er å anse som ordinære tråsykler. Det betyr at du slipper unna både registreringsplikt, årsavgift og ansvarsforsikring. Det betyr også at elsykler ikke er omfattet av hjelmplikt eller aldersgrense, men det anbefales å bruke hjelm og å praktisere aldersgrense på 14 år for bruk av elsykler.

Krav til sykkel og elsykkel finner man i forskrift 19. februar 1990 nr. 119. Forskriftens § 2 inneholder definisjon av sykkel og elsykkel. Et av kravene til at elsykkel skal komme under definisjonen er at elektormotoren skal fungere som hjelpemotor, den skal i utgangspunktet kun aktiveres når brukeren tråkker på pedalene. Forskriftens § 4 inneholder også krav til bremser, § 5 krav til lys og refleks og § 6 krav til lydsignal.